הגיע הזמן שתכירו -רובוטים שיתופיים (Cobots)

בעשורים האחרונים נכנסים לשימוש יותר ויותר רובוטים בתהליכי ייצור ומיון ובתהליכים אחרים שמבוססים בעיקרם על עבודת כפיים מוטורית מקצועית. מגמה זו שוברת שיאים חדשים בכל שנה שעוברת, ואיתה גם עולה החשש המוכר והידוע מפני החלפת ההון האנושי בהון טכנולוגי של רובוטים, המסוגלים לבצע את העבודה בצורה יעילה יותר, מדויקת יותר וזולה יותר.

לחשש זה יש בהחלט בסיס, והשפעתו המדורגת כבר ניכרת בשטח, אם כי התוצאות אינן קטסטרופליות כפי שחששו. הן באות לידי ביטוי בעיקר בהתפתחות מקצועות חדשים והסבות מקצועיות של עובדי ייצור. אלא שמגמה זו גם הביאה איתה תובנה חדשה ומובהקת: הרובוטים לא יכולים לחלוטין להחליף את האדם, וזהו בדיוק המקום בו נכנס לתמונה התחום של רובוט שיתופי.

 

מה זה בעצם רובוט שיתופי?

לפני שנגדיר את ההיבט השיתופי, אולי כדאי להגדיר מהו רובוט. רובוט הוא למעשה מכונה אוטומטית, לרוב בעלת יכולת תנועה חופשית במרחב. זוהי בדרך כלל תנועה המדמה פעולות אנושיות, הנשלטת על ידי בקר ממוחשב המגדיר לה את פעולותיה בכל משימה.

רובוט שיתופי הוא רובוט שמבצע משימה על קו ייצור לצד בני אדם, העובדים לצד הרובוט על אותו קו ייצור. חשוב להבין כי הקונספט של רצפת ייצור המופעלת כולה על ידי רובוטים בלבד הוא קונספט קיים, אך בהיקפים מינוריים ביחס לחזון הרובוטי של סוף המאה שעברה. בפועל, במרבית תהליכי הייצור, ישנו ערך רב מאוד לשילוב עבודת רובוטים לצד עובדי ייצור אנושיים, ולשם כך נדרשים רובוטים שיתופיים או- Cobot - קרי רובוטים שעובדים במשותף עם בני אדם.

 

מהם המאפיינים הייחודיים של רובוטים שיתופיים?

האתגר המרכזי הנובע מעבודת רובוטים לצד בני אדם הוא אתגר בטיחותי. תנועה של זרוע רובוטית יכולה לגרום לפציעה קשה אם היא מבוצעת ללא כל בקרה ובהיעדר כללי בטיחות מתאימים. רובוט שיתופי הוא רובוט שתוכנן בדיוק למטרה זו.

הרובוט מקבל הוראות מסודרות מהבקר הממוחשב לגבי הפעולות שעליו לבצע, אך כל פעולתו מבוצעת בכפוף למתרחש סביבו. על גבי רובוט שיתופי מותקנים שורה של חיישנים, גלאים ומצלמות זעירות, שכל מטרתם היא לאפשר לרובוט לנוע, לעצור, להשתהות ולכוון את פעילותו בהתאם למתרחש סביבו. כאשר הרובוט מזהה אדם או מחסום בטווח הפעולה שלו, הוא מתאים את עצמו על מנת שלא לפגוע באותו אדם או מחסום. התוצאה היא שעבודה לצד רובוט שיתופי על קו ייצור הופכת להיות בטוחה לחלוטין, כנראה אף יותר בטוחה מאשר עבודה לצד בני אדם אחרים.

 

יתרונות השימוש ברובוטים שיתופיים

רובוטיים שיתופיים הפכו בעשור האחרון לטכנלוגיה מבוקשת בתעשיות רבות בארץ ובעולם בזכות שורה של יתרונות:

  • בטיחות מוגברת: Cobots מתוכננים עם דגש רב על בטיחות העובדים, הודות למנגנוני עצירה אוטומטיים, חיישנים מתוחכמים ומגבלות כוח והספק.
  • שיפור היעילות והפרודוקטיביות: רובוטים שיתופיים יכולים לעבוד ללא הפסקה, בדיוק ובעקביות גבוהים, ובכך לשפר את התפוקה ולהגדיל את הרווחיות.
  • גמישות והתאמה: בזכות מגוון הכלים והאביזרים הזמינים, Cobots ניתנים להתאמה למגוון רחב של מטלות ויישומים בקלות יחסית.
  • חסכון בעלויות: השקעה ברובוט שיתופי עשויה להיות משתלמת יותר בטווח הארוך, למשל, בהשוואה לשכר עבודה של עובדים אנושיים, ובכך לחסוך עלויות תפעול.
  • תכנות קל ואינטגרציה נוחה: רוב ה-Cobots מתוכננים כך שניתן לתכנת אותם בקלות, גם ללא ידע מעמיק בתכנות, ולשלבם בצורה חלקה במערכות קיימות.

 

יישומי רובוטים שיתופיים בתעשיות שונות

כאמור, רובוט שיתופי משמש במגוון תעשיות במשק כפי שניתן לראות בדוגמאות הבאות:

  • תעשייה: רובוטים שיתופיים נפוצים במגוון תעשיות מרכב ועד הייטק עבור תהליכי הרכבה, אריזה, בדיקת איכות, ריתוך ועוד.
  • חקלאות: רובוטים שיתופיים משמשים גם בענף החקלאות לפעולות שונות כמו לזריעה, קטיף, מיון ואריזה של תוצרת חקלאית.
  • קמעונאות ולוגיסטיקה: Cobots מבצעים מטלות לוגיסטיות שונות כגון מילוי מדפים, ליקוט הזמנות וניהול מלאי במרכזים לוגיסטיים ובחנויות.
  • מזון ומשקאות: תעשיית המזון משתמשת ברובוטים שיתופיים לצורך עיבוד, אריזה, פיקוח על איכות ועוד.

 

שיקולים בבחירת רובוט שיתופי

בעת בחירת רובוט שיתופי יש שורה של שיקולים שצריך לקחת בחשבון. הבסיסיים שבהם כוללים:

  • קיבולת: יש להתאים את הרובוט ליכולת הנשיאה הנדרשת עבור המשימות המיועדות.
  • טווח והיקף עבודה: יש לבחור Cobot עם טווח תנועה מספק, התואם את דרישות המרחב והיישום שלכם.
  • תכונות בטיחות: וודאו שהרובוט עומד בתקני הבטיחות הרלוונטיים ומצויד במנגנוני הגנה הולמים. כמו כן יש לבצע הערכה מקיפה של הסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בשימוש ב-Cobot ולנקוט באמצעי בטיחות מתאימים.
  • קלות תכנות: שקלו את ידידותיות ממשק המשתמש של הרובוט ואת פשטות תהליך התכנות שלו.
  • אינטגרציה עם מערכות קיימות: בדקו את תאימות הרובוט עם הציוד וההתקנים הנוכחיים בסביבת העבודה.

 

נמצא לכם רובוט שיתופי מתאים

חברת אילן את גביש בע"מ הפעילה כבר קרוב ל-50 שנה בעולם האוטומציה, מציעה מגוון רחב של רכיבים, פרופילים, מערכות בקרה ואוטומציה וכן שירותי תכנון וייעוץ בתחום האוטומציה. זאת לצד רובוטים ורובוטים שיתופיים חכמים, כמו רובוט שיתופי של מיצובישי או מבית ™.

החברה נחשבת למובילה בשוק האוטומציה בישראל, ואם נדרש לכם רובוט שיתופי מתקדם ובטוח לפעילות הייצור שלכם, אנחנו באילן את גביש נמצא ונתאים עבורכם את הפתרון הטוב ביותר.

לפרטים נוספים אודות רובוטים שיתופיים ושילובם בקו הייצור שלכם צרו קשר עוד היום עם חברת אילן גביש בטלפון 03-9221824.